Dnes bych chtěla sdílet příběh mladé klientky Sáry (23 let). Sára přišla s pošlapanou sebedůvěrou po nevěře ze strany partnera a s pocitem méněcennosti. Necítila se vůbec dobře, měla úzkostné stavy a strach, že se situace může zopakovat. Přítel s ní chtěl být, známost ukončil a Sára mu chtěla dát šanci. Oba chtěli vztah posunout. Sára se točila celé dny v myšlenkách, těžko se jí připravovalo do školy, měla strach, že jí může znovu někdo ublížit.

V rámci naší spolupráce se chtěla vrátit zpět sama k sobě, ke své jistotě, kterou dříve cítila a zjistit i to, co jí bude naplňovat v budoucnu.

Už na první lekci si uvědomila, že potřebuje své pocity s přítelem častěji komunikovat a i jak k tomu přistoupit, aby se netočili v kruhu výčitek. Naučila se pojmenovat své pocity a pak dát příteli prostor a čas na jeho pocity. Začala pozorovat své negativní myšlenky a učila se rozlišovat, co je realita a co její bujná fantazie. Také jak to zastavit a vrátit se zpět k sobě. S přítelem začala otevřeně komunikovat se vší zranitelností.

Zajímavé na této spolupráci bylo, jak rychle Sára postupovala. V rámci naší 3 měsíční spolupráce jsme se dostaly nejen k partnerskému vztahu, ale i k jejímu vztahu k jídlu a sportu a vůbec celému dennímu režimu a nakonec i k její vizi, kam směřovat v oblasti jejího vzdělávání a profese. Sára postupovala velmi rychle.

Díky technikám s terapeutickým přesahem postupně odstraňovala svůj strach a získávala stále větší sebejistotu. Mezi setkáními šla vždy s novým pocitem lehkosti, svobody a pocitem, že může do akce.

Každé setkání se Sárou bylo moc příjemné, vtipné, Sára si dokázala ze všeho vzít to nejlepší a i tomu nepříjemnému, co se objevilo se srdečně zasmát. Někdy jí bylo těžké zastavit a nasměrovat ji ke konkretizaci, byla jako motýl, co objevuje všechny oblasti života najednou. Krásná zkušenost i pro mě

Poslední měsíc spolupráce strávila sama v cizí zemi na vzdělávacím kurzu. Při příjezdu na kurz tam nikoho neznala a poslední naše schůzka se uskutečnila těsně před odjezdem domů za přítelem. Ten měsíc mimo, ze kterého měla velké obavy si velmi užila a domů jela mnohem silnější Sára.

Na závěr pár bodu, jak klientka zhodnotila naši spolupráci a to jak se po 3 měsících cítí:

– Posunula jsem se v komunikaci s přítelem, říkám mu, co cítím a dám mu prostor, aby to zpracoval a vyjádřil se on – to nám funguje

– Zvládnu být sama v cizí zemi

– Vím, kdo jsem a kým chci být

– Jsem pravdomluvná k sobě, nic si nenalhávám

– Neopustím sebe sama

– Naučila jsem se vnímat průběžně sama sebe, své hranice a jít do akce

– Cítím se svobodná, volná a že jsem to já

Mám velkou radost, byla to moc krásná spolupráce a já mám velikou radost, když vidím, jak takto mladý člověk teď jde do života mnohem silnější a má celý život před sebou.

Díky že jsem mohla být u toho. Jitka