Můžete to zkusit i sami, vrátit se třeba k některým starším událostem s odstupem a tím i trochu s nadhledem a znovu si je v klidu projít, prožít na těle ty pocity s tím spojené. Získáte patrně spoustu nových informací. Např. proč se vám něco ve vztazích stále opakuje, jakou roli hrajete vy, jakou partneři.

Nedávno se mě můj bývalý přítel zeptal: Kdy je ve vztahu ta jiskra, přitažlivost a proč?

Procházela jsem si zrovna teď kolem vánoc takové vyhodnocovací období s cílem podívat se na klíčové události z nadhledu a najít tam něco pro sebe, učit se z toho, třeba to zkusit příště jinak

Co si myslím, že funguje a zažila jsem si já?

Na začátku vztahu jsme byli já i přítel každý u sebe, oba samostatní, se svými zájmy, přinášeli jsme do vztahu to nadšení, z toho, co jsme zažili i mimo vztah. Neměli jsme očekávání, byla v tom volnost, svoboda, radost ze společného prožívání věcí.

Kovidové období zahýbalo mnoha vztahy, u mě to bylo přerušení sportovních aktivit, komunikace s kamarády, kolegyněmi, s přítelem jsme spolu nebydleli a tak i tento kontakt byl omezený. On začal jezdit taxikem a tak byl mezi lidmi i měl možnost pohybu. Čím víc jsem ale já ten kontakt s ním vyžadovala, tím pro něj mizela ta jiskra . No a dál už to znáte, díky tomu, že mi to řekl, jsem se mohla odrazit ke změnám S nadhledem to byl jeden z největších darů, co mi kdo v životě dal. Ale oceňuji vlastně všechny vztahy.

A k odpovědi na tu otázku… Kdy to jiskří?

Myslím si, že jiskra přetrvá, když jsou oba partneři i u sebe, mají své zájmy i když to taky nemusí stačit jen cvičit a chodit ven. Důležité je pěstovat vztah k sobě, ke svému tělu, být sami pro sebe důležití, komunikovat své hranice s láskou a respektem i k hranicím a potřebám svého partnera. Je to to JÁ NA ZDRAVÉM PRVNÍM MÍSTĚ.

Předpokladem je, poznat sebe, cítit co chci já, co dělá radost mě, starat se o své emoce. Vztah nemůže být víc, než vy. Neznamená to, nepomoci partnerovi, když to aktuálně potřebuje, ale stále udržovat rovnováhu a starat se o svou energii.

Stále se to učím, není to dřina, je to zajímavá a nekonečná cesta.

A netýká se to jen partnerských vztahů, ale všech vztahů, s dětmi, rodiči, i vztahů v práci, co si na sebe necháte naložit, jak se chováte k sobě – co sníte, pijete apod.

Pokud tě téma zajímá, chceš se zkusit podívat z nadhledu na své vztahy i se mnou, objevit opakované vzorce chování, nebo moc neumíš uchopit o čem to je, jak na to jít prakticky, jak se začít starat o sebe a o své emoce, ozvi se a domluv si nezávazné setkání.