Cesta Jany , kterou popisuji, trvá 4 měsíce (8 setkání po cca 14 dnech). Jana je otevřená objevování a odhodlaná zavádět postupné změny do života. To je velká deviza a předpoklad úspěchu. Využíváme jak koučování klasickým způsobem přes mysl a uvědomění si jejích přesvědčení, tak metody s terapeutickým přesahem, které jsem se učila na jaře. V příspěvku je shrnuto, k čemu jsme průběžně došly a blíže popsán účinek použité techniky KRUHU UZDRAVENÍ. (pro představu o čem ty metody vlastně jsou a kdy se dají využít)

Jana ve věku kolem 55 let přišla s hlavním tématem pro koučování : VZTAH K DĚTEM. Má dvě dospělé děti, které mají vlastní rodiny. Přišla s tím, že sama vyrostla v rodině, kde vládl takový vojenský dril, řád a důraz na povinnosti i kontrola. Stejným způsobem vychovávala i své děti a teď vidí, že s nimi nemá otevřený vztah, jaký by chtěla mít. Má tendenci je stále kontrolovat, připomínat jim jejich záležitosti. Na druhou stranu ví, že jsou dospělí, schopní, šikovní a postarají se o sebe sami. Chtěla by je nechat žít jejich život. Byla by ráda, kdyby děti za ní a jejím manželem přišly, pokud by potřebovaly jakoukoli pomoc. Nebály se svěřit se svými problémy. Touží po bližším vztahu s dětmi.

Jana došla na jednotlivých sezeních například k těmto uvědoměním a pokrokům:

– Už si můžu nastavit život podle sebe, jak to potřebuji mít já (nastavila si denní režim podle sebe s chvilkami pro sebe, procházkami, čtením, dříve pro ni bylo nemyslitelné sednout si doma a nic nedělat)

– Vojenský řád, ve kterém byla vychovaná začíná oceňovat jako něco , co může využít, když potřebuje. Ale nechce se už jím nechat ovládat.

– Uvědomila si, že se stává pro sebe důležitější (ONA SAMA)než dřív a líbí se jí, že má vliv na to, jak se má

– Začala lépe komunikovat – řekla dětem o naší spolupráci, proč ji vyhledala a co by se chtěla naučit. To velmi otevřelo cestu k lepším důvěrnějším vztahům.

– Uvědomila si, že si dělá spoustu věcí zbytečně těžší a jde to lehčeji

– Uvědomila si, že její děti jsou laskaví rodiče, jsou zodpovědní a zvládají dobře svůj život – může nechat výchovu vnoučat na nich, nekontrolovat je.

S tím jak zaváděla nové kroky do praxe a zkoušela si nové chování v různých situacích došla na jedné naší schůzce k pro ni velkému uvědomění jaké chování jí funguje. Bylo to na rodinné sešlosti. Fungovalo: připravit se předem, říct si o pomoc s přípravou, v průběhu už spíš jen pozorovat, nechat prostor ostatním, nechat věci plynout, přijímat témata blízkých, vyslechnout je, být v módu: nemusí být vše dokonalé a nemusí být vše podle mě.

Občas se ale přistihla v situaci, kdy se jí úplně nedařilo v té energii být a zůstat u sebe, občas měla tendence něco řešit, starat se o co nemá, jak sama řekla, strkat nos do cizích věcí.

Jana věděla na rozumové úrovni, co má dělat, ale jakoby ji vždy něco v ní zradilo od jejího záměru, potřebovala se více ukotvit v této energii, chtěla být více vyrovnanou, klidnou ženou v ženské energii.

V těchto případech, kdy víme rozumově, co nechceme dělat, co nám neslouží a nějak to nejde jsou krásně účinné techniky s terapeutickým přesahem. Díky technice můžeme nový pocit a nové chování ukotvit i v těle, jde to pak vše přirozeněji z nás.

Tentokrát jsem použila KRUH UZDRAVENÍ.

Ve stavu relaxace, při kterém se všechny techniky provádějí se jí postupně vybavovali její ZDROJE: každému se vybaví něco jiného u Jany to byl její manžel, její taťka a mamka. Zároveň se mohla díky technice propojit s kvalitami, které tyto její důležité zdroje nesou.

Pro ní to byly kvality:

– nejvyšší láska,

– kvalita porozumění a vysvětlení ,

– kvalita ženskosti a praktičnosti,

– energie tvoření.

Jana si v rámci techniky užívala propojování s každým svým ZDROJEM, vždy měla dost času na propojení se s danou kvalitou a jejím ukotvení v těle, postupně se cítila klidnější, vyrovnanější a volnější.

Po návratu z relaxace byla překvapená tím, co zažila, popisovala své rodiče, jak je viděla úplně živě a na konci měla zvláštní pocit, že něco starého odešlo a je tam prostor pro nové.

Zeptala jsem se jí, co by mohlo být to nové. Uvedla, že jí to přišlo jako prosluněné místo pro objímání s dětmi.

Vrátily jsme se znovu k tomu pocitu a k tomu jak s tímto novým pocitem jít do situací jinak. Chtěla si začít zkoušet bližší kontakt i tělesný s dětmi. Měly přijet po dovolené na návštěvu, tak k tomu byla vhodná příležitost.

Můžu říct, že nyní asi po měsíci od této techniky Jana opravdu začíná objímat své děti, nejdříve se jí to podařilo s její dcerou. Dříve to nebylo součástí jejich vztahu, děti jsou už velké a přesto se to daří. Jana se změnila, změnilo se její chování a to umožnilo i změnu u dětí.

I s manželem si zavádí nové rituály, ranní pusa před odchodem do práce, večerní krásně naaranžovaný stůl a posezení u kytary (manžel ji vytáhl po letech a hraje).

Jana cítí, že snížila tlak na všechny okolo, baví ji tvoření, příprava jídel, příprava před tím než děti přijedou. Když si takto v klidu vše nachystá, pak už jen v klidu užívá, poslouchá co zažily a věnuje se vnoučatům. Nemá pocit, že by musela nějak zasahovat, všichni vědí, co kde v domácnosti je, vše si dokáží podat, obsloužit se sami.

Obě máme velkou radost, co dokázala.